Astrologie

#astrolog #astrolog amphora #astrologie #horoscop #astrograma #karma

Astrolog Amphora: Predestinat este tipul de partener pe care il alegem

Specialista in limbi straine de profesie, Oana Durican se ocupa, in paralel, cu astrologia.  Multa lume o cunoaste aici, pe acasa.ro, ca astrologul Amphora. Oana Durican  vede in astrologie o modalitate de control a emotiilor si reactiilor si o posibilitate de a le transforma pe acestea in aspecte pozitive: bunastare, iubire, eficienta si adevar.

Colaborarea cu portalul acasa.ro a adus un val de solicitari din partea userilor pentru serviciu gratuit de karma. Ne-am gandit, asadar, sa raspundem cu ajutorul domniei sale la multe dintre intrebarile venite de la userii nostri: ce inseamna karma sentimentala, unde se termina predestinarea si incepe liberul arbitru, ce inseamna sfatul unui astrolog si responsabilitatea personala etc.
 

Acasa.ro: De ce astrologia? Care au fost aspectele care v-au atras spre acest domeniu?
 

Astrolog Amphora: Am fost atrasa si de alte domenii, dar astrologia mi s-a parut cea mai potrivita mie. Eu am devenit in timp ceva mai pragmatica, mai ancorata in realitate, am invatat sa nu cred foarte tare in intuitie si in imaginatie, iar astrologia nu face uz, dupa mine, prea mult de aceste calitati care uneori pot deforma imaginea asupra realitatii si te pot indrepta catre deceptii majore.

Insa momentul in care am devenit un fan, ca sa zic asa, al astrologiei, a fost ziua in care am cumparat cartea "Astrologia practica" scrisa de Adrian Cotrobescu. Stiam sa-mi desenez astrograma si cand am citit acolo interpretarile aspectelor planetare, cele care erau in tema mea, am ramas uimita de acuratetea lor, aveam senzatia ca acea carte fusese scrisa pentru mine, descrierile evenimentelor prezise de anumite aspecte mi se intamplasera deja cu o exactitate uluitoare. Asa ca am ramas fidela astrologiei, lasand pe un plan secund alte metode predictive.
 

Acasa.ro:  Ce rol are o astrograma, ce informatii aduce ea persoanei in cauza?
 

Astrolog Amphora: In astrologia clasica un horoscop era folosit pentru a descrie evenimentele principale pe care avea sa le parcurga consultantul. In prezent astrologia este mai mult descriptiva, psihologica, daca vreti, in sensul ca descrie felul nostru de a reactiona in fata unor contexte date, descrie mai ales tabloul psihologic al consultantului, dar bineinteles ca da informatii si despre situatiile exterioare, despre evenimente. Cum uneori reactionam automat, in baza unor experiente de viata deja consumate, cunoasterea reactiilor noastre in fata unei situatii date ne poate ajuta sa evitam un esec sau dimpotriva, sa profitam de o sansa pe care altfel poate ca nici nu o sesizam.
 

Acasa.ro:  Astrele ne guverneaza sau suntem liberi sa facem ce vrem? Sau, poate, este o falsa intrebare, iar liberul arbitru si destinul coexista? In acest caz, spuneti-mi, va rog, in ce masura un lucru este predestinat si poate fi vazut de un astrolog si in ce masura se poate interveni pentru modificarea unui aspect astal.
 

Astrolog Amphora: Parerea mea este ca nu astrele ne guverneaza, ci la fel ca pilitura de fier dispersata pe o foaie de hartie sub care se afla un magnet, ele indica, in horoscop, niste trasee energetice. Acolo unde este energie mai multa, adica unde sunt planete si interactiuni intre ele, este si mai multa atractie de a urma acel drum. Sigur ca exista si liber arbitru, dar sunt si situatii in care orice am face, deznodamantul este altul decat cel pe care il dorim. Orice alegere a unei actiuni genereaza o consecinta, vine la pachet cu ea.

Daca aleg sa urmez o anumita facultate, atunci voi avea anumiti profesori pe care nu eu ii aleg, ci reprezinta consecinta de a ma fi inscris la acea facultate dorita de mine. Deci asa cum spuneati, liberul arbitru si predestinarea (adica supunerea de buna voie sub influenta liberului arbitru al altcuiva, ca si a unor legi sociale) coexista. Totusi nu pot spune ca nu exista si predestinare absoluta: locul nasterii, sexul, parintii, acestea sunt lucruri pe care nu le alegem.
 

Acasa.ro:  Cum poate sa tina cineva cont de informatiile aduse de karma, sub raport astrologic, daca nu crede in reincarnare? Ce rol joaca in astrologie karma?
 

Astrolog Amphora:  Astrologul american Steven Forrest da o alternativa foarte plauzibila: informatiile karmice pot fi considerate ca experiente de viata preluate genetic de la rudele noastre de sange. Cu alte cuvinte reprezinta comportamente, calitati de caracter si trasaturi fizice, inclusiv predispozitii catre boli, mostenite de la parinti, bunici, strabunici.
 

Acasa.ro:  Cunoscand aspectele karmei personale, cat de mult putem schimba/imbunatati viata prezenta, avand in vedere ca, potrivit karmei, fiecare se confrunta in viata actuala cu niste situatii aparute ca urmare a faptelor din alte vieti?
 

Astrolog Amphora:  Conform teoriilor orientale, karma nu poate fi schimbata, tocmai pentru ca reprezinta un efect al unor actiuni deja facute. Ori, pentru a depasi karma, este necesar un efort energetic si mental mare, pe care nu oricine poate si este dispus sa-l faca.

Dar se poate atenua efectul ei limitativ acceptand dificultatile si cautand solutii de depasire a momentelor dificile, sau, daca este vorba despre situatii prea frustrante, precum violentele din cuplu, putem alege un alt drum, separat de persoana care ne agreseaza. Dar daca e vorba de o karma colectiva, atunci este mai greu de atenuat niste efecte care se rasfrang asupra tuturor. Stiti cum se spune, pana la urma, Dumnezeu da omului atat cat poate duce, asta insemnand ca nu este cazul sa ramanem intr-o situatie dificila daca ea devine insuportabila. O datorie, la fel ca si o datorie de bani la o banca, poate fi re-esalonata, platita mai tarziu, sau in alt fel.
 

Acasa.ro:  Cum arata sufletele pereche in astrologie si care este diferenta dintre ele si sufletele surori? Stiu ca se fac unele confuzii in aceasta privinta, in special in ceea ce priveste gasirea jumatatii in iubire.
 

Astrolog Amphora:  In sinastria a doi oameni sunt mai multe aspecte planetare care pot indica faptul ca doua entitati sunt suflete surori sau suflete pereche. Nu intru in amanunte tehnice, insa pot sa spun ca sufletele pereche, sau gemene, sunt acele suflete care au facut parte la inceputuri dintr-un hermafrodit initial, si despre care se spune ca se tot cauta prin timp pentru a se contopi din nou. Sufletele surori sunt suflete care au avut mai multe vieti anterioare impreuna si au interactionat in diferite moduri pe pamant.

Intr-adevar, perceptia generala este ca sufletele pereche se regasesc in plan fizic in relatiile sentimentale amoroase, dar de fapt o sinastrie poate fi facuta intre orice doi oameni care relationeaza, in orice fel. Dan Ciuperca in cartea sa "Astrologia in noua era" afirma ca sufletele pereche se incarneaza mai mult in relatii de rudenie de tip bunic-nepot spre exemplu, in care unul il ajuta pe celalalt in viata prezenta.

Sigur ca daca nu-ti intalnesti jumatatea ideala sau pe cineva cu care relatia sa fie foarte armonioasa, fericirea este de scurta durata, dar nu o fericire perpetua ajuta la evolutie, ci tocmai situatiile aparent conflictuale, care ne obliga sa depasim obstacolele, sa gasim solutii eficiente de rezolvare a lor ne fac sa crestem mental si spiritual. Intrebarile despre domeniul sentimental predomina pentru ca de regula femeile pun aceste intrebari, iar pentru o femeie este mai importanta familia si planul afectiv decat cariera sau stabilitatea financiara.
 

Acasa.ro:  Adesea spuneti ca in relatiile amoroase exista mai mult liber arbitru decat predestinare. Care sunt motivele pentru care lucrurile stau astfel?
 

Astrolog Amphora:  Mi se pare foarte simplu, nu poti obliga pe altul sa faca ceea ce vrei tu. Libertatea mea se termina acolo unde incepe libertatea celuilalt, nu? Este vorba de liberul arbitru al celor doi implicati intr-un cuplu. E important sa se sincronizeze si sa doreasca acelasi lucru in acelasi timp, dar pentru asta cei doi trebuie sa se cunoasca foarte bine unul pe altul. Predestinat este tipul de partener pe care il alegem, de care ne simtim atrasi.
 

Acasa.ro: Ce implica o karma de natura sentimentala? Explica ea, intr-un fel, un tip de relatii amoroase sau de persoane care apar in viata noastra si au un anumit rol?
 

Astrolog Amphora: Da, explica atat modul nostru de a relationa cat si tipul de partener de care ne simtim atrasi. Rolul este de a rezolva un anumit conflict interior pe care il avem, dar nu-l constientizam pe deplin, de a ne face pe noi sa ne schimbam, in ultima instanta, lucru care este poate cel mai greu de facut, pentru ca de obicei vrem ca altcineva sa se schimbe, nu noi.
 

Acasa.ro:  Adesea, in astrologie se dau sfaturi, uneori chiar advertismente. Cum vedeti acest aspect, referitor la impactul asupra oamenilor?
 

Astrolog Amphora: Este normal sa dam sfaturi, doar de aceea vine omul la astrolog, sa asculte o parere si din acest punct de vedere asupra unei chestiuni din viata sa care il framanta la momentul respectiv.

Dar as accentua cuvantul parere. Aceste predictii, sfaturi sau cum vreti dv. sa le numiti, nu trebuie luate ca fiind 100% calea de urmat. Astrologul este si el un om, problemele sale ii pot influenta interpretarea, starea psihica a lui conteaza mult, asa ca oamenii care doresc sa afle un raspuns, ar trebui sa nu ia sfatul astrologului ca pe o litera de lege.

Astrologul nu poate alege in locul nimanui, el nu da indicatii despre cum sa-ti traiesti viata ci interpreteaza un horoscop. Cel mai bine stie ce are de facut cel in cauza, nu altcineva. Parerea astrologului il poate ajuta pe om sa inteleaga mai multe despre situatia pe care o doreste rezolvata, dar nu se poate substitui hotararii pe care o ia omul in mintea si in inima sa.
 

Acasa.ro: Poate astrologia sa ajute la imbogatire?
 

Astrolog Amphora: Stiu si eu? (Rade). In alte tari probabil ca sunt astrologi bogati, nu stiu daca aceasta regula se aplica si in Romania, dupa mine as zice ca nu. Cat despre un consultant care ar dori sa stie daca se imbogateste sau nu, horoscopul natal poate sa indice daca acesta are o predispozitie spre a face bani spre a sti cum sa faca avere.

Dar daca omul nu este interesat de afaceri sau este in acelasi timp si foarte cheltuitor, indicatia din horoscop va ramane o teorie. Cred ca in acest domeniu, mentalitatea fata de ban conteaza enorm. Si cum romanul in general considera banul ca fiind murdar, mi se pare destul de evident de ce sunt atat de multi oameni cu posibilitati materiale reduse la noi in tara. Personal, cred ca metodele de a face bani pot fi si albe si negre. Dar asta e deja o alta discutie.
 

Acasa.ro: Din punct de vedere social, cum arata Romania urmatorilor ani, in linii mari?
 

Astrolog Amphora: Sincer, nu ma preocupa astrologia mundana. E drept ca m-am gandit sa ma uit in horoscop sa vad macar de unde vine, astrologic vorbind, situatia asta in care ne aflam cu totii, dar cum data de nastere a Romaniei este controversata - unii astrologi prefera data Marii Uniri, altii pe aceea de la castigarea independentei, altii pe aceea de la Revolutia din '89 - inca nu mi-am concretizat acest gand.
 

Acasa.ro:  Care sunt zodiile cele mai reprezentative pentru urmatoarele cuvinte: bani, sex, familie?
 

Astrolog Amphora:  Bani - Taur, sex - Scorpion, familie - Rac.
 

Acasa.ro:  Spuneti-mi, va rog, trei mituri, idei preconcepute legate de astrologie.
 

Astrolog Amphora:  Ca exista zodii bune si zodii rele, ca planetele retrograde inseamna numai esecuri, ca Saturn este Raul Railor iar Jupiter e Zana cea Buna. (Rade).
 

Acasa.ro:  Ce le raspundeti scepticilor sau, mai ales, celor care sunt convinsi ca astrologia este o fabulatie 100%? Desigur, nu inseamna sa porniti intr-o cruciada, dar poate raspunsul unui specialist este mai revelator decat al unui om care ia astrologia ca pe un hobby de moment.
 

Astrolog Amphora Nu incerc niciodata sa conving pe nimeni de adevarul meu. Fiecare om are dreptate din punctul sau de vedere, si nu-si va schimba parerea pentru ca ii spun eu ca lucrurile stau altfel, ci doar daca viata ii va arata ca exista adevar si acolo unde el, scepticul, vede acum doar minciuna.

Nu te va convinge nimeni de un adevar pe care tu nu il ai deja in tine. Pentru unii dintre noi astrologia este un adevar. Realitatea are multe fatete, depinde care din ele se reflecta in tine, care fatete ale Realitatii obiective rezoneaza cu realitatea subiectiva, interiorara a fiecaruia dintre noi. Realitatea obiectiva este nelimitata, cea subiectiva, nu. De aceea unii percep astrologia ca pe un adevar, iar altii nu.
 

Acasa.ro: Va multumesc.

 

Sursa foto: Oana Durican.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din astrologie-zodii

Cauta-ti perechea

Top